ترفندهای ساده برای از شیر گرفتن کودکان

نبض ما-پایان دوسالگی بهترین زمان برای از شیر گرفتن کودکان است اما نکته مهم نحوه و چگونگی آن است و اگر به شیوه درستی صورت نگیرد، تجربه بسیار تلخی برای کودک رقم می‌خورد.

کودک بعد از دو سال که نیازهای خود را از طریق سینه مادر رفع کرده و با آن به آرامش رسیده است، یک مرتبه با این مساله روبه‌رو می‌شود که مادر می‌خواهد وی را از شیر بگیرد و از رفتارهایی چون سم زدن، ماژیک قرمز کشیدن، لاک تلخ و… استفاده می‌کند. کودک در این مرحله با طرد شدن ناگهانی از سوی مادر روبه‌رو می‌شود و در واقع اولین شکست عشقی خود را در این سن تجربه می‌کند.

عشق و علاقه بی‌ریای کودک نسبت به مادر برای رفع نیازهای عاطفی و روانی و رسیدن به آرامش وجود دارد اما به طور ناگهانی و با رفتار ضربتی و غلط این ارتباط قطع می‌شود و کودک را دچار شکست عاطفی تلخی می‌کند. این شکست عاطفی در فرآیند زندگی کودک تاثیر منفی می‌گذارد و در ازدواج و مسائل زناشویی وی در آینده نیز مشکلات عدیده‌ای به وجود می‌آورد.

غذای کودک

رفتار غلط مادر در ارتباط با این موضوع ونحوه از شیر گرفتن کودک ممکن است در ظاهر نتیجه‌بخش باشد و کودک دیگر شیر مصرف نکند اما باعث برهم خوردن حوزه روانی وی می‌شود و اختلالاتی چون وسواس ، پرخاشگری، گاز گرفتن و… در رفتار وی ایجاد می‌شود.

بهترین سن برای از شیر گرفتن کودک؟

زمان از شیر گرفتن کودک در کشورهای مختلف، متفاوت است و نظرات متنوعی در این زمینه وجود دارد. شیرمادر تا ۷ ماهگی اثرات ثابت شده در پیشگیری از ابتلا به بسیاری از بیماریها در مادر و کودک دارد. انجمن متخصصین پزشکی اطفال در آمریکا شیردهی تا یک سال را ضروری می داند و سازمان جهانی بهداشت تداوم شیردهی تا پایان دو سالگی کودک را قویا توصیه می کند. آخرین اطلاعات و توصیه ها سنین ۲ تا ۴ سالگی را برای از شیر گرفتن کودک پیشنهاد می کنند. با این حال تصمیم در مورد از از شیر گرفتن کودک بستگی به شرایط جسمی- روانی مادر و کودک و ویژگی های خانواده دارد.

توصیه هایی برای از شیر گرفتن کودک

از شیر گرفتن کودک وقت و صبر می‌خواهد

 بهتر است یک بازه زمانی چند هفته‌ای را برای از شیر گرفتن کودک در نظر بگیرید. در این دوران باید برنامه‌های ویژه‌ای تدارک ببینید زیرا بچه‌ها معمولاً پرخاشگر می‌شوند. آرامش خود را حفظ و سعی کنید رفتاری آگاهانه در برابر آن‌ها داشته باشید. اگر قرار باشد با اولین گریه و فریاد دوباره به او شیر بدهید، هیچ وقت موفق نخواهید شد.

او را به غذا خوردن و نوشیدن مایعات با لیوان عادت دهید

این موضوع باعث می‌شود که برای ترک خوردن شیر مادر مجبور به تحمل سختی‌های غذا خوردن با قاشق و چنگال نشود. برای او سرویس غذاخوری جداگانه‌ای، با طرح‌های کودکانه و رنگ‌های شاد و تند بخرید. به جای لیوان‌های شیشه‌ای هم که برای بچه‌ها خطرناک است، می‌توانید از قمقمه‌های رنگی پلاستیکی استفاده کنید. این وسایل حواس بچه‌ها را پرت و به دلیل جذابیت‌هایی که دارد، آن‌ها را به خوردن غذا و نوشیدن مایعات تشویق می‌کند.

غذا دادن به کودک

به تدریج فاصله زمانی شیر داد ن‌ها را بیشتر کنید

صبح‌ها وقتی کودک از خواب بیدار شد به او شیر دهید و نوبت بعدی را تا جایی که امکان دارد به تأخیر بیندازید. در این حالت خود به خود، تعدادی از دفعات شیردهی حذف می‌شود. البته باید این زمان را با خوراکی‌های مقوی و میوه‌ها پُر کنید. اگر گرسنه بماند حتماً باز هم به سراغ شما می‌آید.

حواس تان به زمان باشد

اگر شاغل هستید و کودک تان عادت کرده است که در زمان و مکان خاصی شیر بخورد، باید حواس تان به زمان باشد. در ساعت‌های شیردهی سعی کنید خود را مشغول نشان دهید در عوض کمی آب میوه یا یک لیوان شیر را برای نوشیدن در اختیار کودک بگذارید. بهتر است برای این کار نوشیدنی مورد علاقه او را انتخاب کنید تا با رغبت آن را بنوشد. اگر بیشتر اوقات در جای خاصی از خانه به او شیر می‌دادید، سعی کنید دکوراسیون خانه را تغییر دهید. با این کار چیزهایی که او را یاد شیر خوردن می‌اندازد از خاطرش می‌رود.

در برنامه‌های روزانه‌ی او تغییرهایی به وجود آورید

او را زمان بیشتری خارج از خانه نگه دارید تا در عادت‌های او تغییر ایجاد شود. کودک را بیشتر به خانه پدر و مادربزرگش یا به پارک ببرید. بچه‌ها در این سنین به راحتی با جایگزین‌ها کنار می آ‌یند پس سعی کنید روش‌ها و کارهای مناسبی را برایش در نظر بگیرید.

برای از شیر گرفتن کودک از همسرتان کمک بگیرید

از او بخواهید وقت بیشتری را با فرزندتان بگذراند. در دورانی که قصد دارید او را از شیر بگیرید، از پدر خانواده بخواهید به او غذا بدهد یا وقت‌هایی که شیر می‌خواهد، او را در آغوش بگیرد و بیرون از خانه ببرد. پدر می‌تواند شب‌ها فرزندتان را بخواباند و در کنار او باشد زیرا بسیاری از بچه‌ها عادت دارند با مکیدن سینه مادر خود به خواب بروند.

کوچولو را به سفر بفرستید

اگر امکان دارد، او را با پدر و مادربزرگش یا یکی از اعضای خانواده که با او صمیمیت بیشتری دارد، به مسافرت بفرستید. دور بودن او از فضای خانواده ممکن است خیلی از عادت‌های او را از سرش بیندازد. قبل از انجام این کار مطمئن شوید که او می‌تواند چند روز بدون شما و در محیطی غریب به راحتی زندگی کند. این امر در مورد برخی از بچه‌ها قابل اجرا نیست زیرا جدایی‌شان از پدر و مادر، حس بی اعتمادی را در آن‌ها به وجود می‌ورد.

سفر نوزاد با هواپیما

در طول روز وقت بیشتری به کودکتان اختصاص دهید

او در تمام مدت شیر خوردن به بوی بدن مادر و صدای ضربان قلب او عادت کرده است؛‌ این عوامل به او آرامش می‌دهند. با او بازی کنید، او را در آغوش بگیرید، از او بخواهید در کارهای خانه به شما کمک کند. مرتب تکرار کنید که او در حال بزرگ شدن است و باید بعضی از عادت‌هایش را ترک کند. در این حالت کمتر ضربه روحی می‌خورد و روابط مادر و فرزند هم دچار مشکل نمی‌شود.

سعی نکنید خود را بیمار و سینه‌تان را زخمی نشان دهید

با این کار کودک ناراحت می‌شود و ممکن است از وضعیت پیش‌آمده بترسد و وحشت کند. در این حالت نه تنها مشکلی حل نمی‌شود بلکه موضوع جدیدی به مشکلات خود اضافه کرده‌اید. بچه‌ها در دورانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند، وابستگی‌های عاطفی شدیدی پیدا می‌کنند و این رفتار شما به آن‌ها صدمه می‌زند.

عوارض از شیر گرفتن کودک برای مادر چیست؟

کاهش وزن مادر بعد از ترک شیردهی

بعد از گرفتن کودک از شیر، مقداری از آب بدن مادر دفع می‌شود که خود سبب کاهش وزن مادر می‌گردد.

ترشح شیر مادر

ممکن است ترشح شیر در مادران، تا چند ماه وجود داشته باشد. این ترشح شبیه کلستروم بوده، و به مرور زمان غلیظ تر شده و بالاخره قطع می‌شود.

افزایش وزن بدن مادر بعد از پایان شیردهی

به دلیل افزایش جذب چربی در دوران شیردهی، مادر بعد از ترک شیردهی نوزاد، باید دریافت کالری روزانه خود را کمتر کند. تا بتواند چربی های ذخیره شده را از دست بدهد.

شل شدن و افتادگی پستان در اثر شیر دادن به کودک

برای جلوگیری از شل شدن و افتادگی پستان‌ها مادر باید ورزش کند. به ویژه حرکات ورزشی که در هنگام شنا کردن انجام می‌شود.

افسردگی بعد از شیرگرفتگی کودک

از شیر گرفتن کودک به عنوان قطع ارتباط عاطفی تلقی نمی‌شود بلکه در مواقعی که کودک نیاز به آغوش گرفتن دارد، یا خسته و افسرده است یا درد دارد مادر باید او را با مهربانی در آغوش گرفته و آرام کند و عشق و علاقه خود را این بار نه از طریق شیر دادن بلکه از طریق نوازش و محبت جسمی و کلامی به او هدیه نماید.

آیا از شیر گرفتن کودک باعث رشد و افزایش وزن او می‌شود؟

بسیاری از مادران این دلهره را دارند که بعد از قطع شیردهی کودکشان لاغر و ضعیف خواهد شد. کودک در ابتدای از شیر گرفتن ممکن است وزن اضافه نکند. چون برنج، میوه و سبزیجاتی که به کودک خورانده می‌شود،  از چربی و کالری کمتری نسبت به شیر مادر برخوردار هستند. اما راه‌های زیادی وجود دارد برای اینکه کودکتان بعد از شیر گرفتن نه تنها وزن از دست ندهد، بلکه وزن اضافه کند. در ادامه لیست پنج گروه غذایی که به کودک تازه از شیر گرفته می‌دهید آمده است. توجه داشته باشید که باید مقدار کافی از هر پنج گروه غذایی در وعده‌های غذایی کودکتان قرار دهید:

کربوهیدرات نشاسته ای

نان، برنج، سیب زمینی، ماکارونی، غلات صبحانه و سایر مواد غذایی نشاسته ای مفید برای کودک هستند. در هر وعده حتما یکی از این غذاها را سرو کنید. مثلا کره بادام زمینی و شکلات یکی از غذاهاییست که بسیار لذیذ و مقوی است.

میوه ها و سبزیجات

درست است که کودک شما باید 5 وعده میوه و سبزیجات در روز مصرف کند، اما باید به خاطر داشته باشید که این مواد از نظر غذایی بسیار سبک هستند. و با اینکه ویتامین ها و مواد معدنی فوق العاده‌ای را در بدن فرزندتان تأمین می‌کنند، اما به افزایش وزن کودک شما کمک نمی‌کنند. مثلا می‌توانید این نوع سبزیجات را در کره یا خامه تفت دهید.

تغذیه کودک از شیر گرفته با سبزیجاتشیر و لبنیات

کودکان روزانه به 3 وعده غذای لبنی نیاز دارند. برای اینکه از دریافت پروتئین، کلسیم و ید، در فرزندتان اطمینان حاصل کنید،‌از شیرهای پرچرب و پنیر صبحانه و حتی پنیر پیتزا استفاده کنید. خامه و بستنی از غذاهای مورد علاقه کودکان هستند که سرشار از لبنیات مفید بوده و برای رشد و افزایش وزن او بعد از پایان شیردهی مناسب هستند.

غذاهای پروتئینی

شامل گوشت، ماهی، تخم مرغ، لوبیا، پروتئین‌های گیاهی غذاهای پروتئینی عناصر سازنده عضلات هستند و به رشد کودکان کمک می کنند. اما در نظر داشته باشید،‌ اگر مقدار این پروتئین‌ها زیاد باشد،‌کودک را بیش از اندازه سیر کده و باعث می‌شود میل به غذاهای دیگر را از دست بدهد. پس سعی کنید در هر وعده میزان کمی پروتئین بگنجانید.

غذاهای حاوی چربی و شکر

حتما شنیده‌اید که شکر زیادی موجب خرابی دندان کودک ممی‌شود و  ممکن است این تیتر برایتان تعجب آور باشد. با این حال ، هنگامی که کودک شما برای رشد به انرژی اضافی نیاز دارد، شکر و چربی به میزان کافی،‌ بهترین تأمین کننده های انرژی هستند. و در صورتیکه به میزان بهینه به کودک خورانده شوند بسیار کمک کننده هستند.

 

 

نبض ما– گردآوری

3.1/5 - (18 امتیاز)

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال نظر

درصورتی‌که نیاز به مشاوره و یا طرح پرسش از پزشک را دارید، فقط در بخش «از دکتر بپرسید» مطرح کنید.

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

1 نظر
  1. فروز می‌نویسد

    عالی

از پزشکان نبض‌ما بپرسید