درمان ۱۰ بیماری با این برگ!

بسیار از ما برگ مو یا همون برگ انگور رو فقط برای غذا شناخته و استفاده می کنیم. در حالیکه این گیاه خواص بسیار زیادی برای سلامتی دارد .

نبض ما – درخت انگور را تاک یا مو نیز می گویند. برگ مو دارای ساکاروز، لوولز (Levulose)، اینوزیت (Inosite)، کوئرستین، کاروتن، بتائین، تارتاریک اسید، مالیک اسید، اسکوربیک اسید، پتاسیم، آهن و سیلیکون است.

برگ مو  همچنین منبع خوبی از انواع مواد مغذی از جمله ویتامن های K, A, E, C و B6 هست. همچنین حاوی مقدار قابل توجهی نیاسین، آهن، فیبر، ریبوفلاوین، فولات، کلسیم، منیزیم، مس و منگنز است.

بیشترین خاصیت برگ مو به فیبرهای موجود در آن بر می گردد. البته میزان فیبر در برگ های لطیف تر نسبت به برگ های ضخیم تر کمتر است. در ضمن، هر چه قدر رنگ سبز برگ ها تیره تر باشد، بتاکارون(پیش ساز ویتامین A ) بیشتری خواهد داشت.

ترش مزه بودن برگ مو نیز به دلیل وجود اسیدهای آلی (اسید مالیک و تارتاریک و … )است. برگ مو یا برگ درخت انگور سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی هست و برای سلامت قلب و کاهش وزن مناسب است.

برگ مو در طب سنتی

  • طبیعت برگ مو گرم و خشک است.
  • برای خونریزی ،رفع نقرس و زردی مفید است.
  • استفراغ را برطرف می کند.
  • در رفع اختلالات گردش خون (مربوط به دوران بلوغ و یائسگی) موثر است.
  • هنگامی که پوست صورت قرمز و ملتهب است، خوردن دم کرده برگ مو مفید است.
  • گرد برگ های جوان و خشک شده مو، در رفع خونریزی های بینی و رحم موثر است.
  • از دم کرده برگ مو می توان برای شستشوی چشم در ورم ملتحمه استفاده کرد.
  • دم کرده برگ مو برای رفع واریس مفید است.
  • برگ درخت انگور، برونشیت های مزمن را معالجه می کند.
  • برگ درخت انگور، برای زکام و عفونت های روده، ضد عفونی کننده گران بهایی است.
  • برگ مو اشتها آور ، مقوّی، ضد اسهال، ادرارآور و ضد خماری است.
  • برگ مو قابض بوده و دم کرده برگ های جوان مو، اسهال خونی را برطرف می کند.

طرز تهیه جوشانده و دمنوش برگ مو

– 30 گرم برگ جوان مو را به‌ صورت تازه یا خشک کرده در یک لیتر آب می‌جوشانند و پس از صاف کردن، مانند چای روزی یک تا سه استکان می‌نوشند.

– برای تهیه دم کرده برگ مو، مقدار 15 تا 20 گرم برگ مو را در یک لیتر آب جوش بریزید و بگذارید 10 دقیقه بماند.

– گرد برگ‌های جوان و خشک کرده مو را روزانه به مقدار 4 تا 5 گرم با عسل یا شربت قند مخلوط کرده و مصرف کنید.
دمنوش

روش نگهداری برگ مو

نگهداری برگها در آب نمک

در این روش آب را جوش آورده و نمک را در آن می ریزیم و چند جوش که زد شعله را خاموش کرده و می گذاریم تا آب نمک خنک شود بعد برگهای شسته شده و دسته بندی شده را در ظرف مخصوص ریخته و رویشان آب نمک می ریزیم تا زمانی که روی برگها را بگیرد.

هنگام مصرف چند ساعت قبل برگها را در آب معمولی می اندازیم تا شوریش گرفته شود اخیرا هم برگها را به صورت رولتی می پیچند و در یک بطری نوشابه (1.5 لیتری) می اندازند و رویش آب نمک می ریزند به خاطر اینکه هر چه درب ظرف تنگتر باشه نفوذ هوا کمتر است و جلوی فاسد شدن برگها را می گیرد و هنگام مصرف بطری را با چاقو بریده و برگها را از داخلش در می آورند.

نگهداری برگ مو در بطری نوشابه

در این روش یک بطری خشک نوشابه را انتخاب کرده و برگها را به صورت رولتی پیچیده و داخل بطری می اندازیم تا پرشدن بطری اینکار را انجام می دهیم بعد درب بطری را بسته و در یک جای سرد مثل یخچال یا فریزر نگهداری می کنیم مزیت این روش استفاده نکردن از نمک است این روش اخیرا استفاده می شود.

نگهداری برگ مو در فریزر

بعد از اینکه برگ موها را شسته و خشک کردید دسته دسته کرده و داخل کیسه فریزر یا ظرف هم اندازه برگها گذاشته و درون فریزر نگهداری کنید بهتر است درون ظرفهای مخصوص فریزر گذاشته تا بعد از اینکه یخ زد نشکند و خرد نشوند و هم اینکه قبل از مصرف  از فریزر در آورده و دست نمی زنیم تا یخشان باز شود و نرم گردد.

کنسرو برگ مو

کنسرو برگ مو بهترین روش نگهداری برگ مو است و مزیتش این است که در هر دمایی به مدت طولانی نگهداری می شود.

دلمه

طرز تهیه دلمه برگ مو

مواد لازم:
  • برگ مو نیم کیلو گرم
  • سبزی دلمه   یک کیلوگرم مخلوط
  • پیاز بزرگ 2 عدد
  • روغن مایع 5 قاشق سوپ خوری
  • برنج 2 پیمانه
  • لپه نصف لیوان
  • گوشت چرخ کرده نیم کیلوگرم
  • شکر 3 تا 4 قاشق سوپ خوری
  • آب لیموترش یا سرکه یک استکان
  • نمک و فلفل و زردچوبه به میزان لازم

* سبزی دلمه شامل نعنا، مرزه، ترخون، ریحان، گشنیز، تره، شِوید و جعفری است.

روش تهیه دلمه برگ مو :

ابتدا برگ ها را با آب سرد خوب بشویید. دو سوم قابلمه را از آب پر کرده روی شعله اجاق گاز قرار دهید تا آب آن به جوش آید. سپس برگ ها را به صورت دسته ای آرام در داخل آب در حال جوش آمدن قرار دهید. پس از گذشت 3 دقیقه برگ ها را در سبدی آبکشی کنید .برنج و لپه را در قابلمه ای حاوی مقداری آب بریزید و بگذارید تا بپزد.

دو عدد پیاز را خرد کنید. سپس در داخل تابه کمی روغن بریزید و گوشت چرخ کرده و پیاز خرد شده را به همراه کمی زردچوبه در روغن سرخ کنید. سپس تابه را از روی اجاق گاز بردارید و سبزی و برنج و لپه را به آن اضافه کرده و خوب با هم مخلوط کنید. به این صورت مواد داخل دلمه آماده می شود.

در داخل قابلمه ای که قرار است دلمه ها در آن چیده شوند، یک قاشق غذاخوری روغن مایع بریزید و چند برگ مو را در کف آن قرار دهید.سپس شروع به پیچیدن دلمه ها کنید.

برای پیچیدن دلمه ها یک برگ بزرگ را برداشته و مقداری از مواد مخلوط را در میان آن بریزید. سپس اطراف برگ را روی مواد برگردانید تا در واقع بقچه ای از برگ مو درست شود.

هر یک از بقچه ها را به صورت وارونه در داخل قابلمه قرار دهید، بعد از آنکه تمام بقچه ها را در قابلمه و در کنار و روی هم چیدید، 2 لیوان آب و 3 قاشق غذاخوری روغن مایع به آن اضافه کنید و روی شعله متوسط اجاق گاز قرار دهید.

پس از جوش آمدن آب، شعله اجاق گاز را کم کنید و بگذارید تا آرام آرام بپزد. اضافه کردن چاشنی آن باید در مراحل پایانی طبخ یعنی زمانی حدود یک ساعت و نیم پس از شروع پخت انجام شود.

برای درست کردن این چاشنی، سرکه یا آبلیمو را به همراه شکر در کاسه کوچکی بریزید و کمی حرارت دهید تا شکر به طور کامل حل شود. سپس آن را روی دلمه ها بریزید و بگذارید تا مرحله پخت دلمه کامل شده و چاشنی خوب جذب آن شود.

نکته1: اگر چاشنی را در مراحل اولیه پخت اضافه کنید، برگ ها سفت می شوند.

نکته2: با توجه به اینکه همه برگ ها به صورت کامل و یک اندازه نیستند و احتمالا چاک هایی نیز در فرم آنها وجود دارد، شما می توانید 2 برگ کوچک چاک دار را روبه روی هم قرار دهید و در واقع برگ بزرگی را به این طریق درست کنید.

نکته3: برای آنکه دلمه ها به حالت پیچیده در ظرف قرار گیرند، پیش از پخت، زیردستی چینی را به صورت برعکس روی دلمه های چیده شده در قابلمه قرار دهید.

نبض ما– گردآوری

منابع:

همشهری،هفت گنج، نمناک

4/5 - (2 امتیاز)

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال نظر

درصورتی‌که نیاز به مشاوره و یا طرح پرسش از پزشک را دارید، فقط در بخش «از دکتر بپرسید» مطرح کنید.

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از پزشکان نبض‌ما بپرسید