علل، درمان و روش تشخیصی جدید عفونت خون

محققان دستگاه قابل حملی ساخته‌اند که فقط با یک قطره خون، تشخیص سریع سپسیس (مسمومیت یا عفونت خون ) را ممکن می‌کند.

 

نبض ما– نیچر خبر داد: عفونت خون یا سپسیس که گاهی مسمومیت خون نیز نامیده می شود، یک واکنش ایمنی خطرناک و جدی است که بر اثر ترشح مواد شیمیایی ایمنی به داخل جریان خون برای مباررزه با عفونت بوجود می آید و می تواند منجر به مرگ شود.

التهاب ناشی از عفونت خون منجر به سوراخ شدن عروق و تولید لخته می شود، در نتیجه جریان خون کافی به ارگان های بدن نمی رسد و ارگان ها بر اثر کمبود اکسیژن و مواد غذایی دچار اختلال می شوند.

در موارد حاد، فشار خون به اندازه ای کاهش می یابد که قلب ضعیف شده و دچار شوک سپتیک می شود. در این حالت کبد، کلیه، ریه و اندام های حیاتی دیگر دچار نارسایی می شوند.

محققان دانشگاه ایلینویز آمریکا موفق به ساخت یک دستگاه قابل حمل شده اند که با استفاده از یک قطره خون و به سرعت قادر به تشخیص عفونت خون  است. در این روش محققان علاوه بر شناسایی پاتوژن، بر پاسخ سیستم ایمنی بدن نظارت می‌کنند.

هموگلوبین خون

این دستگاه کوچک سلول‌های ویژه‌ای به نام نوتروفیل را شمارش می‌کند و یک پروتئین به نام CD۶۴ را روی سطح نوتروفیل‌ها اندازه‌گیری می‌کند. همزمان با این موارد، علایم حیاتی بیمار نیز اندازه‌گیری می‌شود.

محققان امیدوارند با استفاده از این روش بتوانند علاوه بر تشخیص بیماری، پیشرفت آن را نیز کنترل کنند. تشخیص و درمان سریع نقش مهمی در نجات بیماران مبتلا به عفونت خون دارد.

شایع ترین علت عفونت خون ، یک عفونت باکتریایی موجود در خون است. اگر سیستم ایمنی موفق به نابودی باکتری نشود، سبب عفونت می شود. باکتری سپسیس می تواند از هر نقطه ای، حتی یک خراش کوچک روی زانو، وارد بدن شود.

محققان بر این باورند که سپسیس می تواند بر اثر عفونت های دیگری از قبیل آپاندیسیت، ذات الریه، عفونت دستگاه ادراری، مننژیت و عفونت کلیه نیز ناشی شود. گاهی علت سپسیس با استئومیلیت یا عفونت استخوان همراه است. گاهی این عفونت ناشی از نوعی قارچ است.

بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، میلیون ها آمریکایی در سال به این عفونت مبتلا می شوند. تعداد افرادی که بر اثر این عفونت در بیمارستان بستری شده اند، از ۶۲۱ هزار نفر در سال ۲۰۰۰ میلادی، به یک میلیون و ۱۴۱ هزار نفر در سال ۲۰۰۸ میلادی رسیده است.

همه افراد، به ویژه افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، سالمندان، نوزادان و کودکان در معرض این عفونت قرار دارند. متاسفانه به دلیل مقاومت در برابر آنتی بیوتیک، این عفونت رو به روز در حال افزایش است.

احتمال ابتلا به این بیماری با افزایش سن، بیشتر می شود. سرطان خون ، چاقی، دیابت و ایدز، احتمال ابتلا به بیماری را افزایش می دهند. استفاده از داروهای استروئیدی و داروهایی که پس از پیوند عضو استفاده می شوند نیز از عوامل ابتلا به سپسیس است. سپسیس با مشکلات دیگر سالمندان از جمله سوء تغذیه، زوال عقل و کم کاری تیروئید مرتبط است.

محققان تخمین می زنند که حدود ۲۸ تا ۵۰ درصد بیماران مبتلا به سپسیس جان خود را از دست می دهند؛ بنابراین مراجعه به پزشک پس از مشاهده علایم اولیه ضروری است.

نتایج این مطالعه در نشریه Nature Communications منتشر شده است.

منبع:ایرنا

5/5 - (2 امتیاز)

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال نظر

درصورتی‌که نیاز به مشاوره و یا طرح پرسش از پزشک را دارید، فقط در بخش «از دکتر بپرسید» مطرح کنید.

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از پزشکان نبض‌ما بپرسید