چرا همه می خواهند زیبا شوند؟

عمل های زیبایی  یکی از  موارد شایع جراحی در این روزها شده است. در بسیاری از این موارد ریشه این عمل ها، به عواملی مانند نوع شخصیت، دوران کودکی، مکانیسم های دفاعی و تصور بدنی افراد از خود بر می گردد.

به گزارش نبض ما به نقل از جام جم سرا، این یک مورد را اگر به آمار و ارقام وابسته نباشیم و همین آدم های دور و برمان را نگاه کنیم، باز هم متوجه عمق ماجرا و شیوع عمل های زیبایی در بین مردم خواهیم شد. در بسیاری موارد ریشه این عمل های زیبایی، نه به علت نقص در آفرینش است و نه به علت ثروت زیاد بلکه به عواملی مانند نوع شخصیت، دوران کودکی، مکانیسم های دفاعی و تصور بدنی افراد از خود بر می گردد. در این مطلب، به بررسی برخی از این عوامل و رابطه آن ها با عمل های زیبایی می پردازیم.

دوران کودکی و تصور بدنی

در یکی از تحقیقات انجام شده محققان به این نتیجه رسیدند که تصور بدنی پدید آمده در بین زنان، به الگوهای رفتاری موجود در خانواده در دوران کودکی برمی گردد.

 

الف- الگوی رفتاری تحقیرآمیز

«از دوره کودکی چیزی که خاطرم هست عیبی بوده که توی خانه به من نسبت داده می شد. مثلا چون چشمای من کشیده است به من می گفتند چشم ژاپنی! یا چون بینی بزرگی داشتم به من می گفتن: دماغ گنده! خب من که خالق ظاهر خودم نبودم با این حرفا سرخورده می شدم و هر چقدر بزرگ تر می شدم این عیب هم بزرگ تر می شد و فکرش هم بیشتر!»

این مطلب نقل قولی بود از یک دختر جوان که تحت عمل جراحی قرار گرفته بود! بله در واقع بیان نازیبایی ها توسط اطرافیان باعث می شود تا فرد اعتماد به نفسی را که برای دوره زندگی اش لازم دارد به دست نیاورد و حتی نتواند چنین اعتماد به نفسی را از منابع دیگر مانند پیشرفت در زمینه های تحصیلی یا تقویت نقاط مثبت رفتاری به دست بیاورد. همین طعنه و کنایه ها حتی اگر مستقیما به خود فرد هم گفته نشود باعث می شود تا فرد نسبت به خودش بسیار حساس شود و نوعی تصور آرمانگرایانه به ظاهر خویش پیدا کند، تصور بدنی  که ممکن است وی را به تخت بیمارستان و عمل های جراحی و تبعات بعدی آن بکشاند!

 

ب- الگوی رفتاری تفاوت جنسیتی

احتمالا تفاوت های رفتاری والدین و جامعه نسبت به جنس دختر و پسر یکی از عواملی است که میزان جراحی های زیبایی را در زنان ۹۵ درصد و در مردان ۵ درصد کرده است! برای مثال تحسین دختر به خاطر زیبایی محبت به دختر ها به خاطر موهای بلند و چشمان رنگی نگرانی والدین از زیبا نبودن دختر، صدا کردن دختران براساس القابی که بر توانایی ها و استعداد ها تاکید دارد. در واقع تمام این نکات ریز باعث می شود یک دختر بیشتر از آنکه خود را با توانایی ها و مهارت هایش بسنجد با زیبایی اش مورد قضاوت قرار دهد و البته فرقی ندارد که دختری زیبا باشد یا زشت باشد! چرا که اگر زیبا باشد با دادن امتیازهای مختلف و محبت های بیش از اندازه به او زیبایی اش را برایش مهم ترین حسن جلوه می کنند و اگر زشت باشد با طعنه ها و کنایه های مختلف و بی توجهی ها زشتی اش را برایش بزرگ ترین عیب و ننگ می کنند.

 

ویژگی های شخصیتی

برخی تحقیقات هم نشان داده اند که سه تیپ شخصیتی نمایشی، وسواسی- کمال گرا و شخصیت خودشیفته احتمالا بیشتر از دیگر افراد، متقاضی عمل های زیبایی هستند.

 خودشیفتگی:

برخی از افرادی که تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند افرادی خودشیفته بودند! خودشیفته به کسانی گفته می شود که به صورت اغراق آمیز متوجه ظاهرشان هستند و مشغولیت اغراق آمیزی با تصور بدنی خود دارند.

شخصیت نمایشی:

شخصیت نمایشی به افرادی گفته می شود که تمایل شدیدی به اغواگری و خودنمایی دارند و معمولا لباس هایی می پوشند که بیشترین توجه و نگاه را به سوی خود جذب کنند و به گونه ای رفتار می کنند که افراد آن ها را خوش صحبت و با محبت تصور می کنند!

شخصیت وسواسی و کمالگرا:

درصد قابل توجهی از شرکت کنندگان این تحقیق که در واقع متقاضیان جراحی زیبایی بودند دارای شخصیت وسواسی بودند.

 

مکانیسم های دفاعی

برخی دیگر از تحقیقات نشان داده اند سبک دفاعی اغلب این افراد از نوع روان آزرده است یا به عبارت دیگر این افراد در مبارزه با تنش ها و ناکامی های زندگی به دنبال راه های غیرمنطقی هستند که معمولا جراحی های زیبایی یکی از همین راه حل های غیرمنطقی و نادرست است.

 

وضعیت تاهل

همچنین کسانی که مجرد هستند بیشتر از کسانی که متاهل هستند به سراغ جراحی های زیبایی می روند و به نظر می رسد علت آن در این مسئله باشد که افراد متاهل به دلیل دریافت حمایت های اجتماعی بیشتر از سوی همسر یا خانواده همسر احساس ارزشمندی بیشتری می کنند و کمتر نسبت به بدن و تصور بدنی خود حساس هستند. بنابراین می توان گفت که یکی از راه های کاهش این نوع عمل ها افزایش میزان حمایت اجتماعی و احساس ارزشمندی افرادی باشد که اعتماد به نفس زیادی ندارند که البته باید به این نکته توجه داشت که دادن احساس ارزشمندی به جوانان یا نوجوانان نباید از طریق تحسین صورت آن ها باشد بلکه این تحسین ها باید به سیرت یا ارزش های درونی، شایستگی ها، مهارت ها و استعدادهای فرد منحصر شود.

 

 

 

 

5/5 - (1 امتیاز)

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال نظر

درصورتی‌که نیاز به مشاوره و یا طرح پرسش از پزشک را دارید، فقط در بخش «از دکتر بپرسید» مطرح کنید.

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از پزشکان نبض‌ما بپرسید